Historien

Här berättar vi lite om

föreningens drygt 25-åriga historia

Vi upptäckte redan under åren 1990 och -91 att det var något alldeles speciellt att sjunga tillsammans. Då upplevde vi våra första sånglägerveckor på Väggaskolan i Karlshamn. Det var ett årligt återkommande blåsarläger som ville ha en sånggrupp med. Kontakter knöts med sångledare och ett

30-tal sjungande deltagare och ett livskraftigt frö planterades.


Detta frö hamnade 1992 på Södra Bruket i Degerhamn på Öland. Där finns ett antal arbetarbostäder som vi kunnat hyra under 24 års lägerveckor. Sedan tre år har vi inte den möjligheten utan hyr in oss på Ölands Folkhögskola. Så blir det också i år, 2019.


Tillbaka till Södra Bruket som vi älskade och gärna återkom till. Alla som har besökt platsen förstår dess magiska inverkan på människan. Ruinerna och lämningarna efter det gamla alunbruket ger en extra dimension i eftertanke och återblick. Att föreställa sig hur över 300 människor bodde här, tätt tillsammans, jobbade skift och delade sovplatser, lungsoten, livegna med speciella mynt som bara kunde användas i affären för folket här. Samtidigt berättas det om en stark sammanhållning, många som spelade instrument och bildade orkestrar. Det sägs att det hängde en fiol i var mans hem för lössen att knäppa på.

Denna magiska miljö blev sånglägrets hemvist under 24 sommarveckor. Närheten till havet, bad och strandlek, den ståtliga allén, med en nattlig stjärnhimmel, att gå under på väg hem från någon givande kvällsaktivitet. Sång från morgon till kväll. Umgänge med människor som gillar att vara tillsammans.


Vi insåg tidigt att vi skulle ha nytta av att bilda en förening och så blev det. 1994 bildades föreningen Södra Brukets Sångläger. Vi beslutade att vi ska erbjuda god pedagogisk verksamhet för alla deltagare oavsett ålder. Det mottot håller än idag.


Vi har haft turen att knyta oerhört kompetenta ledare till oss genom åren. Sång naturligtvis, av alla de slag, men också trummor och rytmik, akrobatik, skuggteater, orkesterspel, musikteater, gycklarskola och annat spännande. Allt för att ge barn och unga inspiration och glädje och möjlighet att prova något som kanske inte prövats innan. Vuxna har sjungit, kulat, provat övertonssång och varit musikalartister.

Antalet deltagare på lägren har snabbt ökat och är nu en bra bit över 100 deltagare.


2016 planterade vi om vårt livskraftiga frö i en helt ny miljö. Dess nya hemvist blev Ölands Folkhögskola i Ölands Skogsby. Det ser ut att arta sig väl. Fröet har rotat sig och lägerdeltagarna trivs. Ibland känns en svag havsbris och lukten av röd alun men oftare tar smaken av saftiga mullbär över och skuggan av de vidlyftiga valnötsträden och leken på gräsmattan bakom huvudbyggnaden. Södra Brukets Sångläger acklimatiserar sig väl.

Sidansvarig; Isabella Kvarneke